Este sitio web utiliza Cookies propias para recopilar información con la finalidad de mejorar nuestros servicios y así como el análisis de sus hábitos de navegación.
El usuario tiene la posibilidad de configurar sus preferencias AQUI.

ACEPTAR TODO   RECHAZAR TODO

 

Plans Criballés
Més que tai!

CAT   ESP   |      |   0

 
 

Cansalada, panxeta, bacó o xuia?

05 de Octubre de 2021

Moltes vegades ens referim a les coses amb el nom que ens sembla més correcte, sense pensar si realment ho estem fent bé. Cansalada, panxeta, bacó, xuia, tots són noms correctes, però... els apliquem correctament? Vegem-ho.

La part de la panxa del porc, presentada sencera o a tires, quan és carn crua s'anomena panxeta, "panceta" en castellà. Quan la panxeta es sotmet a curació mitjançant el mètode de salaó, llavors se'n diu cansalada (que es refereix a carn salada). La xuia o xulla, nom utilitzat a Mallorca i també a Girona, ve a ser també llenca de cansalada fregida. I quan la panxeta, en comptes de salar-se, es cou i es fuma segons el mètode tradicional anglès, llavors és cansalada fumada i l’anomenem bacó o "bacon".

Per tant, tot és el mateix: un teixit gras, normalment amb cotna que es troba al ventre, llom i papada del porc; però en diem noms diferents segons com es prepara.

I com es menja cadascuna? Doncs la panxeta està pensada per menjar fregida, a la planxa, a la brasa, guisada o al forn. La cansalada es menja freda, com un embotit. I el bacó se sol menjar cuit com la panxeta, tot i que també es pot menjar fred.

Apa, ara ja podrem aplicar correctament el nom a cada peça!

 
Tornar a les notícies
 

Comparteix-ho a les teves xarxes

 
 

Si desitges fer-nos una comanda