Este sitio web utiliza Cookies propias para recopilar información con la finalidad de mejorar nuestros servicios y así como el análisis de sus hábitos de navegación.
El usuario tiene la posibilidad de configurar sus preferencias AQUI.

ACEPTAR TODO   RECHAZAR TODO

 

Plans Criballés
Més que tai!

CAT   ESP   |      |   0

 
 

Fuet, llonganissa, secallona, somalla... Quin és quin?

30 de Juliol de 2020

Tots són embotits secs o curats, parents de la botifarra i la llonganissa crues i es preparen de la mateixa manera però es distingeixen pel calibre, la zona de producció o per qüestions merament descriptives.

Pel que fa al calibre, el més gruixut d'aquests embotits és la llonganissa. Té un diàmetre d'entre 4 i 9 cm i una longitud d'entre 50 i 90 cm. La seguirien el fuet i la secallona que són més estrets (entre 3 i 4 cm de diàmetre) i mesuren entre 30 i 50 cm. Més petits són els didalets o les cigales de gos que també són més curtes i s'elaboren a partir de salsitxes en lloc de les botifarres. La secallona i la somalla són allargades i més primes de la part central que el fuet; el budell que les cobreix és molt sec i no tenen la flora exterior característica de la llonganissa o el fuet.

El microclima de cada zona i el temps de curació marquen també la diferència entre aquests productes. Com més gran sigui el calibre del budell emprat, més llarg serà el temps de curació requerit perquè l'embotit arribi al seu estat òptim.

La preparació bàsica de tots aquests embotits utilitza carn de porc seleccionada de les parts més magres del pernil i una petita quantitat de cansalada per donar-li textura i sabor. Aquesta carn es condimenta únicament amb sal i pebre negre. Quan es tracta d'embotits artesanals, tant el fuet com la llonganissa i les seves variants són pràcticament magres. Els fuets i llonganisses industrials tenen un contingut en greix més elevat (fins a un 48%) i a més, acostumen a incorporar ingredients com vins, lactoses, sucres, fècules, additius, colorants, antioxidants i conservants artificials. A més, habitualment s'emboteixen les carns en cel·luloses o plàstics en lloc del mateix budell del porc. Si compres un fuet o una llonganissa industrial, fixa't bé que l'etiqueta indiqui 'qualitat extra' per garantir-te un producte de major qualitat. Els embotits artesanals en canvi solen utilitzar budell porcí, sovint cular, que es considera de major qualitat. En alguns tipus de llonganisses, el budell és d'ovella o de vaca.

Aleshores, el fuet es pela o no? Va a gustos però si no ho fem, no està de més que ens assegurem que el seu origen és natural.

 
Tornar a les notícies
 

Comparteix-ho a les teves xarxes

 
 

Si desitges fer-nos una comanda