Este sitio web utiliza Cookies propias para recopilar información con la finalidad de mejorar nuestros servicios y así como el análisis de sus hábitos de navegación.
El usuario tiene la posibilidad de configurar sus preferencias AQUI.

ACEPTAR TODO   RECHAZAR TODO

 

Plans Criballés
Més que tai!

CAT   ESP   |      |   0

 
 

El pernil

19 de Gener de 2020

El pernil, ja sigui dolç (cuit) o salat, és un aliment boníssim i apreciat a molts indrets del planeta.
Anem a conèixer una mica més aquest producte.

El pernil es prepara generalment amb la carn de les potes del darrere del porc, és a dir les cuixes. Tot i que també hi ha pernil de la part de l’espatlla, que és la pota del davant.

Aquest aliment tan apreciat en molts racons del món es pot cuinar i preparar de moltes formes diferents: podem trobar pernil fumat, curat, cuit o salat, prosciutto italià o braó... Tot i que hi ha moltes varietats de pernil, les més reputades a nivell mundial es troben al sud de la Mediterrània: l'italià i l'espanyol són els pernils que gaudeixen de més prestigi. L'italià rep el nom de «prosciutto» i es fa servir arreu del món per tal d'acompanyar els plats italians típics, com ara la pizza. Però el país del pernil per excel·lència és Espanya. S'hi produeix sobretot pernil serrà, amb porcs blancs, que té un preu inferior al del pernil ibèric i per això és més popular. L'ibèric, que es fabrica a partir de porcs negres, és el pernil més valorat del país. Sol ser més car però la seva qualitat gustativa també és més alta que la del pernil serrà.


El pernil salat

El pernil salat és un aliment cru. Per obtenir-lo, les potes dels porcs es conserven en sal i després es deixen assecar i madurar fins que tenen la textura i el gust idonis. Pernil serrà, pernil ibèric, pernil d’aglà... Hi ha molts tipus de pernil salat depenent de la raça del porc, la manera com s'ha criat l’animal o en quina zona s’ha elaborat.
El pernil serrà s'anomena així perquè es cura a la serra, aprofitant el seu clima sec i fred. Cal que s'hagi curat durant com a mínim nou mesos perquè pugui rebre aquesta denominació.
Entre tots dos pernils, el serrà i l'ibèric, la diferència més important és que els porcs que s'utilitzen per a l'ibèric normalment viuen amb una gran llibertat de moviments i mengen a les deveses de manera natural. El pernil ibèric també rep el nom de pernil d'agla, perquè és un dels aliments bàsics d'aquesta mena de porcs. El pernil ibèric és el que té més gust de tots i el que té millor qualitat, perquè la seva curació dura més temps.

El pernil dolç o cuit

És un embotit que s'obté també a partir de les potes de darrere del porc. S'aconsegueix després d'una cocció en aigua amb sal, cosa que li confereix uns nivells alts de minerals i proteïnes i uns nivells baixos de greix. En realitat no és dolç i fins i tot pot tenir més sal que el pernil salat, per tant n’hauríem de dir pernil cuit.


Quin us agrada més?

 
Tornar a les notícies
 

Comparteix-ho a les teves xarxes

 
 

Si desitges fer-nos una comanda