Plans Criballés
Més que tai!
Ens agrada el formatge
02 de Juliol de 2019
El formatge és la conserva ideal perquè difícilment s'espatlla amb el transcurs del temps, ans al contrari: en assecar-se millora les seves qualitats. Hi ha centenars de varietats de formatge en funció de l'ús de diferents espècies d'eubacteris i floridures, diferents nivells de nata en la llet, variacions en el temps de curació, diferents tractaments en el seu procés i diferents races de vaques, cabres o el mamífer del qual s'extregui la llet. També influeix la dieta del bestiar i l'addició d'agents saboritzants com herbes, espècies o fumat.
Els més habituals a casa nostra són els formatges de vaca, de cabra i d'ovella, i els barrejats, que es fan a base de mesclar dues o tres llets d'aquests mamífers en diferents proporcions.
El formatge pot ser més o menys gras, més o menys desnatat, baix en greix i descremat. També pot ser fresc, tendre, semicurat, curat, vell o anyenc. Tou, semitou, semidur, dur o extradur. Pot tenir diferents intensitats i també pot diferenciar-se segons el tractament de la llet (si és crua, pasteuritzada o etc.) i segons el productor/elaborador (de granja, artesanal, industrial, etc.).
A nosaltres ens agraden tots i pensem que, com en tot, s'ha de tastar per saber quin prefereixes i per què. Per això en tenim de moltes varietats: formatges tradicionals tendres, cadí vermell de vaca, cadí COP de cabra baix en sal, Boffard d'ovella curat i reserva, Montalbà de cabra amb pebre, formatge Molí de l'Alzina d'ovella, cabra i vaca, Idiazábal DO fumat i sense fumar... i ara també tenim formatge d'ovella italià amb vetes de trufa. Què esperes a tastar-los? ens agradarà que ens diguis amb quins et quedes.