Este sitio web utiliza Cookies propias para recopilar información con la finalidad de mejorar nuestros servicios y así como el análisis de sus hábitos de navegación.
El usuario tiene la posibilidad de configurar sus preferencias AQUI.

ACEPTAR TODO   RECHAZAR TODO

 

Plans Criballés
Més que tai!

CAT   ESP   |      |   0

 
 

Claus per fer un bon brou de Nadal i uns bons canelons de Sant Esteve

21 de Desembre de 2018

Amb el Nadal arriben els àpats en família. El tradicional brou que tan bé senta en els dies de fred, els clàssics canelons de Sant Esteve... Segurament ja heu provat de fer un brou casolà i potser us heu atrevit a fer també els canelons a casa, però... hi poseu tot el que cal per fer-los ben gustosos? Si seguiu aquestes pautes i consells triomfareu a taula amb els plats més típics d'aquestes festes. Esperem que us siguin ben útils!


Carn de canelons

Per elaborar una carn ben gustosa per als canelons, triarem una bona falda de vedella que no sigui filosa (o llata), carn magra del coll, panxeta si es vol, pit de pollastre o gallina -es pot fer també amb cuixa, però des d'antic s'ha fet amb pit-, llard de porc -que hi dona un toc especial- i, opcionalment, cervell o fetge de pollastre, o de porc. En total ens convé tenir mig quilo de vedella, mig quilo de porc i uns 250-300 grams de pollastre, tallat a daus. Rostirem tota la carn amb mitja cabeça d'alls partits, mentre cuinem la ceba (a trossos), a la qual afegirem tomàquet i pastanaga. Un cop ben rostit tot plegat, ho banyarem amb un bon raig de conyac, que encendrem o bé deixarem que s'evapori. Tot seguit hi afegirem el brou que ja tindrem fet (també es pogt fer servir un caldo de tetra-brick, que sigui de qualitat), deixarem que faci xup-xup i després ho picarem. Un cop ben picada, tornarem la carn a la paella, la lligarem bé amb farina i hi afegirem llet calenta i anirem remenant. I ja tenim la farsa per als canelons!
Consells extra: Si ho volem fer fàcil i net, podem posar la farsa en una màniga pastissera. I si un cop fets els canelons ens sobra carn, la podem fer servir per fer croquetes per rostir: es fan les boles amb farina blanca i ou, es fregeixen amb farina normal i surten unes croquetes ben bones!

Brou

Per fer un brou d'aquells que es recorden, ens caldrà tenir a mà un os de vedella, un tros de costella de vedella, un tros de gallina (o de pollastre o carcanada) havent-li tret la pell -com més greix hi posem més ens costarà després desgreixar el brou-, carn de pilota (amb xai, vedella, porc, all, julivert, pa i farina blanca), un os blanc i, opcionalment, una bola de sagí que farem amb greix de vedella, greix de pernil i sagí, picats i amassats amb molta farina blanca. També hi posarem un os de pernil petit, dos ossos d'esquena (frescos o salats), un tros de peu, o morro, o orella (que fa gelatina), i les verdures: porro, pastanaga, ceba, patates, un tros de xirivia, un tros de rave i api. Ho escaldarem tot i hi afegirem l'aigua i ho farem bullir tot plegat durant unes quantes hores. Anirem afegint-hi aigua i corregint de sal. Finalment ho colarem i tindrem un deliciós brou de Nadal!
Consells extra: De la carn que hem fet servir en podem fer croquetes de carn d'olla. També la podem fer servir per farcir els galets de Nadal, tot bullint primer els galets a part amb aigua i després anar-hi afegint el caldo, perquè no quedi massa fort.

Per aquelles persones que busquen fer l'àpat més lleuger, proposem aquesta altra recepta per fer brou.

Brou baix en colesterol

Per fer un brou amb menys greix necessitarem un os de vedella, dues carcanades de pollastre, un os blanc, un trosset d'orella o peu salat, i les verdures: ceba, patata, pastanagues, api, i un trosset de porro. Primer escaldarem la carn una estoneta i després la posarem a bullir amb les verdures en aigua nova. Ha de bullir gairebé 3 hores, durant les quals anirem corregint de sal. Després ho colarem, ho deixarem refredar i l'endemà retirarem tota la capa de greix que queda al damunt.


Bones Festes i bon profit!

 
Tornar a les notícies
 

Comparteix-ho a les teves xarxes

 
 

Si desitges fer-nos una comanda