Plans Criballés
Més que tai!
Dijous Gras
21 de Febrer de 2022
Tradicionalment el dijous gras és el primer dia del Carnaval o Carnestoltes i dona el tret de sortida a una setmana de gresca i disbauxa. Aquest dia és costum celebrar àpats familiars que tenen per protagonista a tota mena de menges que combinen els ous amb la carn. És tradició menjar botifarra d'ou a més d'altres de semblants com la blanca o la negra. També és costum prendre truita de botifarra. En alguns indrets es menja la coca de llardons, en d'altres la coca d'ou.
Aquesta setmana clourà amb el dimecres de cendra i l'enterrament de la sardina, que donarà pas a la Quaresma, el període de quaranta dies abans de Pasqua que estan marcats pel dejuni i l'abstinència pel calendari litúrgic cristià. D'aquí l'origen del Dijous Gras i del Carnestoltes que es caracteritzen per la menja de productes grassos i la xerinola, marcant la fi d'un període d'alimentació excessiva que s'iniciava amb la matança del porc, per Sant Martí, i seguit del Nadal. Al febrer, només quedaven llardons i botifarres, i s'havia d'aprovisionar el cos per la temporada d’abstinència de la Quaresma.